0592 854 550

Bescherm je drinkwater

Op vrijdag 25 september plaatsten gedeputeerde Hans Kuipers en directeur WMD Leo Hendriks samen het laatste bord in waterwingebied Assen. Het beschermen van onze grondwaterbronnen is belangrijk. We leven en werken allemaal bovenop het drinkwater van morgen.

Wij leven op ons drinkwater

WMD heeft meer dan 300 borden bij de 14 Drentse waterwingebieden en 8 beschermingsgebieden vervangen. De start van een langdurige campagne. Veel mensen zijn zich niet bewust van hun invloed op het grondwater, waarvan hun dagelijkse drinkwater wordt gemaakt.

Drents drinkwater komt uit de natuur. Het stroomt onder onze voeten, diep in de bodem. Dit water is op weg om lokaal gewonnen en gezuiverd thuis uit de kraan te komen. Het water onder onze voeten is het drinkwater van morgen.

Leo Hendriks en Hans Kuipers

Wat er niet in zit...

We merken steeds vaker dan ons grondwater vervuild is met wat Drentse bewoners, de intensieve landbouw en de industrie gebruiken. Chemicaliën, medicijnresten, oplosmiddel, onkruidverdelger. Het is steeds moeilijker om dat schoon te krijgen. Als grondwater eenmaal is verontreinigd, is het alleen tegen hoge kosten weer te zuiveren.

Water dat uit de kraan komt en wegstroomt in het putje komt ooit weer opnieuw uit de kraan. Het is een watercirkel. Zo raakt het water nooit op. Maar het maakt de watervoorziening ook kwetsbaar.

Help mee

Wat niet in het water terecht komt, hoeft er ook niet uitgehaald te worden. Iedereen kan bijdragen aan het beschermen van de bronnen. Want wat boven de grond gebeurt, kan de kwaliteit van het water negatief beïnvloeden.

Laten we er samen voor zorgen dat de Drentse bodem en daarmee ons Drentse water schoon blijft.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.