Actief kool tegen bentazon

WMD bouwt op dit moment een actief koolfilterinstallatie in Noordbargeres in Emmen. Dit is een extra stap die we toevoegen aan het zuiveringsproces van drinkwater.

Geslaagde proef

Op deze locatie verwerkt WMD al sinds 1937 grondwater tot drinkwater. Het water komt uit 23 bronnen die verspreid liggen in een waterwingebied vlakbij Wildlands. In 2 van die bronnen komen we sporen van de stof bentazon tegen. Deze stof komt voor in gewasbeschermingsmiddelen tegen onkruid. Bij 2 waterbronnen is een proef gedaan om een oplossing te vinden voor het verwijderen van de stof. Het gebruik van actief kool is een oplossing.

Actief kool

Naast bentazon komen er ook verontreinigingen tevoorschijn van industrie in Emmen. Vaak zijn het stoffen die tientallen jaren geleden zijn gebruikt. Met de bestaande technieken lukt het WMD om op deze plek drinkwater te maken van uitstekende kwaliteit. Om in de toekomst het ‘Drentse goud’ ook te kunnen blijven leveren, bouwen we uit voorzorg een nieuwe zuiveringsinstallatie met actief kool. Natuurlijk houden we de verontreinigingen in ons wingebied nauwkeurig in de gaten.

Meer over de bouw

Dit actieve kool komt in 8 ketels. Deze ketels zijn 4,5 meter in doorsnee en 9,5 meter hoog. Ze komen in een nieuw gebouw op het terrein van de waterzuivering. Inmiddels is er een kelder gemaakt van 4 meter diep waarin de ketels nog voor de zomer worden geplaatst. Het kool zorgt er straks voor dat verontreiniging achter blijft in de ketels. De actieve koolfilters vormen een robuuste barrière tegen diverse verontreinigingen in het grondwater.

Op het terrein wordt straks ook gebouwd aan een nieuw drinkwaterreservoir, een zogenaamde reinwaterkelder. De verwachting is dat de nieuwe fabriek in 2022 in gebruik wordt genomen. Meer informatie vind je op onze projectpagina.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.