0592 854 550

Bespaartips

Wist u dat u elke dag gemiddeld 120 liter water gebuikt? Dat is best veel. En dat kan best een beetje minder. De productie van drinkwater en het verwarmen thuis kost energie en bovendien kan zoetwater in droge tijden schaars worden. Water besparen in huis door slim gebruik is makkelijk. Ontdek wat u zelf kunt doen.

Douche wat korter

De Nederlander staat gemiddeld 5 keer per week ruim 8 minuten onder de douche. Dat kost ongeveer 70 liter drinkwater. Korter douchen scheelt water én energie.

  • Klok de douchetijd met een timer, zandloper of een muziekdeuntje.
  • Kies een waterbesparende douchekop, dan gebruikt u ongemerkt minder water per minuut.
Douche een minuutje korter

Gebruik de bespaarknop op het toilet

Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de bespaarknop van het toilet. Het doorspoelen van uw toilet kost al snel 8 liter water. Gebruikt u de bespaarknop dan is dit maar 4 liter water.

Houd rekening met de inhoud van de stortbak als u een toilet installeert. Een kleinere stortbak doet zijn werk net zo goed, maar bespaart een hoop drinkwater.

.

Gebruik de spoelonderbreker op het toilet

Gebruik water uit een regenton

Driekwart van de Nederlanders heeft een tuin. Maar slechts een derde gebruikt een regenton. Op het dak van een gemiddeld huis valt elk jaar zo’n 80.000 liter water. Met de toename van extreme regenbuien is de ton op sommige dagen in no-time gevuld.

Hemelwater is gratis en perfect om planten water te geven, de auto schoon te maken of de ramen te lappen. En dat terwijl een kwartier de tuin sproeien 100 liter drinkwater kost.

Gebruik water uit een regenton

Draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen

Laat u ook tijdens het tandenpoetsen de kraan lopen? Zonde van al dat drinkwater dat gewoon wegloopt, zonder dat u het nodig heeft. Wanneer u twee minuten tanden poetst, spoelt er meer dan 4 liter water per keer door de gootsteen.

Door de kraan even dicht te draaien, bespaart u veel water.

Draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen

Vervang lekkende kranen

Een druppelende kraan zorgt voor flinke waterverspilling. Bij elkaar opgeteld gaat het soms wel om duizenden liters per jaar.

Voor lekkende kranen, douchekoppen of leidingen geldt: zo snel mogelijk repareren of vervangen. Het liefst door waterbesparende opties.

Vervang lekkende kranen

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.