0592 854 550

Loden leidingen

Woont u in een huis dat gebouwd is voor 1960? Misschien heeft uw huis dan nog loden waterleidingen. Looddeeltjes kunnen via leidingen in uw drinkwater terechtkomen. Te veel lood kan uw gezondheid schaden. Daarom is het belangrijk om loden leidingen in huis te vervangen.

Hoe herken ik een loden leiding?

Zijn de leidingen bij de watermeter van lood? Dan is de kans groot dat er verderop in huis ook nog loden leidingen liggen. Mocht u twijfelen dan kan een erkend installateur onderzoek doen. Een loden waterleiding herkent u:

  • Aan het geluid. De leiding maakt een dof geluid als u er op slaat.
  • Aan de kleur. Loden leidingen zijn meestal dof en grijs. Als u er met schuurpapier overheen gaat, kleurt de leiding zilver.

 

Bekijk een filmpje van onze collega’s van Dunea

Lood en gezondheid

Mensen krijgen lood binnen via bijvoorbeeld voedsel, lucht en huisstof. In oude huizen zijn loden leidingen meestal de oorzaak. Aanstaande moeders en kinderen tot en met 7 jaar zijn het gevoeligst voor lood. Bij langdurige blootstelling aan lood kan dit het leervermogen aantasten. De GGD kan u daar meer over vertellen.

Loden leidingen in huis? Laat ze vervangen!

Loden waterleidingen in uw huis kunt u het beste laten vervangen door een erkend installateur. De huiseigenaar of verhuurder is verantwoordelijk voor de waterleidingen in het huis.

WMD heeft de loden waterleidingen in de straten en naar de huizen jaren geleden al vervangen.

Ik heb loden leidingen Wat nu?

Tot de leidingen vervangen zijn adviseert de Gezondheidsraad:

  • Gebruik verpakt water voor aanstaande moeders en jonge kinderen tot en met 7 jaar.
  • Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen het kraanwater uit loden leidingen gebruiken (maximaal 1 liter voor kinderen tot 3 liter voor volwassenen per dag).
  • Heeft u de kraan 8 uur of langer niet gebruikt? Spoel de leidingen dan 2 minuten door voor u water drinkt of gebruikt bij het bereiden van voedsel.
Let op! Looddeeltjes verdwijnen niet uit water door koken.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.