0592 854 550

Watertorenvalken

Kijk 24/7 mee

Hoog boven Hoogeveen vliegt de imposante torenvalk  zijn rondjes. Het nest bovenin de watertoren is op en top geïnspecteerd en goedgekeurd. Het valken echtpaar heeft zijn intrede gedaan en kan weer op de voet worden gevolgd via de live webcam. Op dit panoramische plekje komen ze al vele jaren om te broeden. Meestal met een goed resultaat.

Deze torenvalken hebben misschien wel het mooiste uitzicht van Drenthe. Met vrij zicht over de stad, het Bentinckspark en ons waterwingebied. regelmatig maken we een samenvatting van de hoogtepunten.

Maar liefst zes jonkies

Het vrouwtje heeft in april 6 bruingevlekte eieren gelegd. Na een broedtijd van ongeveer 1 maand zijn de kuikentjes (pullen) uit het ei gekropen.

Het vrouwtje blijft de eerste twee weken nog op de jongen zitten. Het mannetje voorziet het gezin van voedsel. Het vrouwtje gaat pas weer op jacht als de jongen flink gegroeid zijn.

De kleintjes groeien als kool. Ongeveer vier weken nadat de jongen geboren zijn, vliegen ze uit.

 

Wat gebeurde er in maart?

In maart zie je het paartje met regelmaat snavelen. De andere baltsactiviteiten zijn om elkaar het hof te maken. Ook de cirkelende vluchten en de vliegmanoeuvres horen bij de balts. Uiteindelijk zijn het allemaal voorbereidingen voor de eileg.

Met resultaat! Op Paaszondag lagen er al drie eieren in het nest en op 24 april volgde nummer zes. Het broeden is begonnen.