Weer thuis? Laat de kraan 1 minuut lopen in huis

Bent u langer dan een week niet in uw huis of bedrijf geweest? Dan heeft het water in de leidingen een tijdje stilgestaan. Het water is niet meer vers. Spoel daarom eerst de waterleiding goed door. Doe dit 1 minuut en u krijgt weer lekker drinkwater van goede kwaliteit!

Zo pakt u het aan

1. Toilet

Spoel eerst de toiletten door. Op deze manier ververst al een groot deel van het water in de leidingen

2. Kranen

Open alle koude en warme kranen in huis. Laat ze 1 minuut rustig doorstromen.

3. Douche

Spoel ten slotte de douche door. Houd de sproeikop onder water en leg een doek over de emmer. Zo voorkomt u verspreiding van waternevel en het risico dat u het inademt.

Tip. Vang het water op

Het water kunt u natuurlijk nog wel gebruiken voor verschillende klusjes. Vang het water op en maak de planten binnen én buiten blij.

Geheugensteuntje

Geheugensteuntje

Zet voor u op vakantie gaat een seintje in uw telefoon. Of print ons geheugensteuntje op stevig papier en zet het bij de kraan.

Komen uw buren, familie of vrienden binnenkort terug van vakantie?  Doe ons geheugensteuntje in de brievenbus. Of als u de sleutel van de woning heeft: leg het bovenop de stapel post of zet het bij de keukenkraan.

 

Vers water

Als u van huis bent, staat het water thuis stil. De kwaliteit loopt terug. En de kans op bacteriegroei neemt toe. De legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, kan een probleem worden.

U kunt ziek worden als u druppels waternevel met legionellabacteriën inademt. Denk bij druppeltjes aan de douche, plantenspuit of tuinslang.

De legionellabacterie groeit in stilstaand water met een temperatuur tussen 20 en 50 graden Celsius.

Ook bij nieuwbouw of nieuwe kranen

Bent u verhuisd naar een nieuwbouwwoning of heeft u nieuwe leidingen of kranen? Ook dan geldt een doorspoeladvies. Wij adviseren de eerste drie maanden de kranen en leidingen elke dag door te spoelen.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.