0592 854 550

Waterwijs in de tuin

Het voorjaar is het moment om de tuin of het balkon op te vrolijken met nieuwe plantjes. Om volop van te genieten. Als u aan de slag gaat, doe het dan zo watervriendelijk mogelijk. Met onze slimme tips kunt u aardig wat liters drinkwater besparen. Regenwater is gratis en perfect om planten water te geven of de ramen te wassen. Zonde om het niet te gebruiken dus.

Regenwater oogsten

Het veranderende klimaat is een extra reden om regenwater te bewaren. In de zomer neemt het aantal regendagen af. In de winter worden het er juist meer.

Dat betekent dat we onze planten nog vaker zullen moeten gieten. En we moeten zorgen zorgen voor voldoende afvoer. Dan krijgen we minder wateroverlast bij heftige buien.

Verschillende gemeenten stimuleren bewust watergebruik en geven daarom subsidie bij de aanschaf van een regenton.

 

Tips voor waterwijs gieten

Hoeveel water heeft uw tuin nodig?

Geef de tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo ‘leert’ u planten om beter tegen droogte te kunnen. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden.

Geef water dicht bij de wortels

Gebruik een gieter of installeer een druppelsysteem om dicht bij de wortels water te geven. Gebruik een regenmeter als u het gazon sproeit.

Juiste plant op de juiste plek

Geef planten die goed tegen droogte kunnen een droge plek en zet dorstige planten juist niet in de zonnigste hoek. Dan hoeft u minder te bewateren.

Gratis hemelwater in de regenton

Een regenton is eenvoudig aan te sluiten op de regenpijp. Vang in het natte seizoen regenwater op in een regenton en gebruik het water in het droge seizoen om de planten water te geven.

Richt de tuin slim in

Ga voor zoveel mogelijk groen en zo min mogelijk stenen. In een groene tuin kan regenwater wegzakken. Laat bodembedekkers groeien of strooi boomschors zodat water minder snel verdampt.

Geef water als de zon niet fel schijnt

Geef bij voorkeur ’s ochtends water wanneer de zon niet fel schijnt. ’s Avonds blijven de grond en uw planten nat en dus schimmelgevoelig.

Legionella

Laat uw tuinslang niet vol in de zon liggen (vooral in de zomer) om legionella te voorkomen.

Klimaatverandering en drinkwater

Grondwater is de bron van Drents drinkwater. Het grondwater, regenwater dat vele jaren geleden in de bodem is gezakt, pompen we op van grote diepte. Met de voorraad zit het nu wel goed. Of dat ook zo blijft is onzeker.

Dat het klimaat verandert is duidelijk, maar wat die verandering gaat betekenen voor de grondwaterstand is minder zeker. We streven in Nederland naar een goede balans tussen de hoeveelheid grondwater die we oppompen en de hoeveelheid die er weer bijkomt door regen. Onze zoetwatervoorraad is kwetsbaar.

Daarnaast hebben we te maken met een leidingsysteem waarvan de capaciteit natuurlijk niet onbeperkt is.

Slim watergebruik in huis

Iedere druppel die uit uw kraan komt, heeft een lange weg afgelegd. Drinkwater is een waardevol natuurproduct waar we bewust mee om moeten gaan. Minder water gebruiken door slim gebruik is makkelijk. Ontdek wat u zelf het hele jaar door kunt doen.

Tuintips om wateroverlast te verminderen

Met een groene tuin en regenton helpt u wateroverlast te verminderen. Leg zo min mogelijk tegels in de tuin en zorg voor voldoende gras en borders. Hoe meer groen, hoe beter het water weg kan zakken in de bodem. Bekijk alle tips.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.