0592 854 550

Bespaartips

Wist u dat u elke dag gemiddeld 120 liter water gebuikt? Dat is best veel. En dat kan best een beetje minder. Water besparen in huis door slim gebruik is makkelijk. Ontdek wat u zelf kunt doen.

Tip 1

De douche is de grootste waterverbruiker in huis. We staan er gemiddeld 8 minuten onder. Dat kost 65 liter. Korter douchen scheelt water én energie.

Tip 2

Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de bespaarknop van het toilet. Het doorspoelen van het toilet kost al snel 33 liter per persoon per dag. Met de bespaarknop is dit nog maar de helft.

Tip 3

Maar 16% van de Nederlanders gebruikt water uit de regenton. Bij een goede regenbui zit de ton al gauw vol. Hemelwater is gratis en perfect om planten water te geven of de ramen te lappen.

Tip 4

Een wasmachine gebruikt 54 liter per wasbeurt. Laat de wasmachine daarom pas draaien met een grote was. En ditzelfde geldt natuurlijk voor de vaatwasser.

Tip 5

Een wasstraat bespaart veel water. Ze gebruiken hetzelfde water om meerdere auto’s te wassen. Nog een extra voordeel: restjes wasmiddel, olie en viezigheid komen niet in de natuur terecht.

Geniet, maar verspil het niet

Het klimaat verandert en de vraag naar water neemt toe. De droge zomers maken duidelijk hoe belangrijk én kwetsbaar onze drinkwatervoorziening is.

Om ook in de toekomst voor voldoende, betrouwbaar én betaalbaar drinkwater te zorgen moeten we slimmer met water omgaan.

Gebruik alleen wat u nodig heeft, verspil het niet; het hele jaar door!

Wilt u tot in detail weten hoeveel water Nederlanders thuis gebruiken? De vereniging van waterbedrijven (Vewin) laat elke 3 jaar het waterverbruik in Nederland onderzoeken.

WMD Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.